fredag 16. desember 2011

Tapas til to - eller flere

Midt oppi eksamensstyret til kjæresten og julebordsesongen på jobben min, er det viktig å virkelig nyte den lille tiden vi har sammen om dagen. Nå er det kun søndagene begge er hjemme samtidig, så jeg laget tapas til oss som vi koste oss med sammen med en flaske vin. Godt å koble av litt i julestria!

For tapas til to laget jeg:



Spicy albondigas i paprikasaus:
200 g kjøttdeig
1 rød chili, finhakket
1/2 liten kepaløk, revet
1 fedd hvitløk, revet
finhakket persille
salt og pepper
3-4 ss vann

1 rød paprika
  2 tomater - ev. 1/2 boks hakka tomat
2 små sjalottløk
1/2 ts chilipaste (sambal oelek)1/4 ts revet ingefær
1/2 terning grønnsakbuljong
  2 dl vann
salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og rull seks like store kjøttboller. Legg bollene i et ildfast fat og stek dem på 200 grader i ca 10 minutter.

Kutt opp alle ingrediensene til sausen og sviss det raskt i en kjele. Tilsett buljongterningen, hell på vann og la sausen småputre i ca fem minutter. Kjør sausen glatt med en stavmikser og eventuelt sil den dersom du vil ha den helt fin. Kok opp sausen, smak til med salt og pepper og hell den over de stekte kjøttbollene.


Patas Bravas:
5-6 amandinepoteter, kokt møre i godt saltet vann
olje til steking
1/2 boks hakkede tomater
1 sjalottløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, revet
salt og pepper
finhakket persille

Del de kokte potenene i to og stek dem gyldne i olje i en stekepanne. Lag en sterk tomatsaus av hakkede tomater, sjalottløk, chili, hvitløk og persille og smak den til med salt og pepper. Vend potene inn i sausen.


Kyllingklubber:
Ha 6-8 krydrede kyllingklubber i et ildfast fat og stek dem i ovnen etter anvisningen på pakken.


Foccacia:
2 dl lunkent vann
15-20 g gjær
1/2 ts salt
1-2 ss god olivenolje
3-400 g hvetemel
god olivenolje og Maldonsalt

Bland sammen lunkent vann, gjær, salt og olivenolje i en bakebolle. Start kjøkkenmaskinen og tilsett hvetemel litt etter litt til du har en glatt og smidig deig som slipper boller. La deigen heve tildekt på et lunt sted til dobbel størrelse. Smør en ildfast form på 20 x 15cm med god olivenolje og trykk deigen jevn utover. Trykk 1-2,5 cm dype hull over hele brødet med fingrene, ringle over olivenolje og strø over Maldonsalt. Dekk til formen og la brødet etterheve til dobbel størrelse. Stek brødet på 200 grader i 18-20 minutter til det er gyllent og gjennomstekt. Avkjøl på rist.


Aioli:

1 eggeplomme, romtemperert
1 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
1 dl solsikkeolje
1 fedd revet hvitløk
salt
sitronsaft

Bland sammen eggeplomme, eddik og sennep i en bolle. Bruk en ballongvisp og tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Når all oljen er tilsatt og du har en tykk, kremet majones smaker du til med salt, revet hvitløk og litt sitronsaft. Dersom aiolien blir for tykk kan du tilsette litt romtemperert vann i en tynn stråle mens du pisker kraftig.


Blandet salat:
en neve ruccola
2 blader rød lollo rosso, revet opp
6-8 cherrytomater, delt i to
1 kepaløk, i tynne skiver
god olivenolje
salt og pepper
sitronsaft

Bland sammen alle grønnsakene i en boller og ringle over olivenolje og sitronsaft. Smak godt til med salt og pepper.




Ha alle rettene over i serveringsboller, skjær opp brødet, sett alt på en stor trefjøl og server :-)

1 kommentar:

  1. ALeks er verdens heldigste, håper han veit å sette pris på det!! ; )

    SvarSlett